uskap

Hallintoalamainen vastuussa viranomaisohjeista

Mä kirjeen kelalta sain …………

Kela on tehnyt työtään ja ilmoittanut, että se tarvitsee selvityksen perhe-etuuksien kuulumisesta minulle. Asia ok. Työskentelen Islannin lipun alla laivassa joka seilaa Norjassa pitkään. Koska se on Norjassa niinkin pitkään töissä, Norja on oikeutettu verottamaan palkkaamme. Samalla Norja huolehtii kaikista minulle omana henkilönä kuuluvista sosiaalietuuksista. Kaikki tähän mennessä hienosti.

Niin kuin kirjoitin, kela lähestyi kirjeellä. Se on eväämässä lapsiltani lapsilisän. Minä ja lapseni asumme suomessa. Olen eronnut ja meillä on entisen vaimoni kanssa yhteishuoltajuus. Lapset asuvat kanssani. Entinen vaimonikin asuu suomessa ja työskentelee suomessa.

Kelan kirjeessä mainittiin, että ” Perhe-etuudet maksetaan ensisijaisesti siitä valtiosta, jossa huoltajat työskentelevät ja lapset asuvat. Jos huoltajat työskentelevät eri maissa, maksaa perhe-etuudet ensisijaisesti lapsen asuinmaa. ”

KELAN sivulta http://www.kela.fi/lapsilisa

Lapsilisää maksetaan sen kalenterikuukauden loppuun, jolloin

lapsi täyttää 17 vuotta
lapsi muuttaa ulkomaille* tai
lapsi alkaa seuraavasta kuukaudesta saada kansaneläkelain mukaista työkyvyttömyyseläkettä.

*Lapsilisää voi tietyissä tapauksissa saada myös ulkomaille. Lue tarkemmin kohdasta Maasta- ja maahanmuutto > Perhe-etuudet ulkomaille. Esimerkiksi tilapäisen ulkomailla oleskelun ajalta, esim. vaihto-oppilasvuoden ajalta, usein voidaan maksaa lapsilisää.

Vastinelomakkeessa kuitenkin puhutaan ainoastaan puolisosta, ei huoltajasta. Nyt kela väittää, että huoltajilla ei ole tässä asiassa mitään merkitystä ja he ovat kirjoittaneet saatekirjelmään väärin. Ilmeisesti Kelan sivuilla oleva kuvauskin on väärin.

Kun jouduin ulkomaille töihin tarkistin asian juuri Kelan sivulta kyseisestä kohdasta. Siksi en alkanut ”taistelemaan” Norjan sosiaalivakuutuksen kanssa perhe-etuuksista. Nyt sitten näyttää siltä, että Kela aikoo periä vuoden lapsilisät takaisin, enkä ole oikeutettu Norjan perhe-etuuksiin kuin vasta hakemuksesta alkaen. Näyttää nyt siltä, että tavis joutuu maksumieheksi viranomaisen virheellisen informaation vuoksi.

Suomessa ilmeisesti taviksen pitää tietää laki tarkemmin kuin viranomaisen. Jos et tiedä, niin maksat. Jos kysyt, et saa tyhjentävää sitovaa vastausta (tästäkin on kokemusta).

Viranomaisen virheistä on tosiasiallisessa vastuussa hallintoalamainen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Mietin miten tuttavapaerhe sai perhe-etuuksia, kun mies lensi Keniassa ja vaimo oli kotona kahden lapsen kanssa. Maksettiinko heille perhe-etuudet kahden vuoden ajalta? Kehtaisko edes kysyä?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Mietin miten tuttavapaerhe sai perhe-etuuksia, kun mies lensi Keniassa ja vaimo oli kotona kahden lapsen kanssa. Maksettiinko heille perhe-etuudet kahden vuoden ajalta? Kehtaisko edes kysyä?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ainakin kun noudatat tullin kirjallisia ohjeita tupakan maahantuonnissa omaan käyttöön, niin pääset tuomiolle tupakkatuoterikkomuksesta ja maksamaan sakkoja.
Tosin linja-autojen matkustajien on vasta nyt pitänyt alkaa noudattamaan tullin ohjeita alkoholin maahantuonnissa.

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Sattumalta minulla on kontakteja esim. Balttian maihin. Siellä laitetaan eroperheiden lapset asumaan sen vanhemman kanssa joka käy pohjoismaissa töissä, ja näin saadaan lapsilisät esim. suomesta maksuun. Kukaan ei pysty tarkastamaan, onko lapsilla edes teoreettisia mahdollisuuksia kyseiseen asuinjärjestelyyn.

Kyseisiin järjestelyihin neuvovat auliisti esim. pohjoismaiden työnantajat "mainostaen" sitä palkanlisänä.

Toimituksen poiminnat

Sivut