uskap

Ilmastonmuutosasiassa toisarvoista näpertelyä

Jos kerran EU haluaa profiloitua ilmastomuutoksen estämisen vahvana toimijana, niin miksi EU ei sitten tee ja vaadi vaikuttavia toimia sen eteen?

Päästökauppamalli oli ja on epäonnistunut. Kokonaispäästövero joka perustuu ominaispäästöihin ja kuljetuksesta syntyviin päästöihin pakottaa valmistamaan tuotteet vähäpäästöisesti ja jopa mahdollisesti myös lähempänä kuluttajaa. Näin teollisuustyöpaikatkin jakaantuisivat tasaisemmin maailmassa.

Taitaa vain olla niin, että meppien on helpompi kurittaa euroopan teollisuutta ja kuluttajaa kuin vaatia jotain Kiinalta, Intialta, USA:lta jne. Kiinan ja Intian teollisuus kärsisi ja USA:ssa olevat yhtiöt menettäisivät voittojaan.

Päästöt kasvavat vääjäämättä jos väestönkasvulle ei tehdä mitään. Jos maailman väestömäärän kasvu pysähtyisi tänään, päästöt kasvavat myös vääjäämättä jos haluamme, että muillakin on oikeus tavoitella elintason nousua.

Olemme hukanneet yli 30 vuotta vain päivitellessämme väestönkasvua. Ainoastaan Kiina on tehnyt asialle jotain ja onnistunut muun maailman moralisoidessa. Kiinan kansa on maksanut asiasta ehkä hetkellisesti kovan hinnan, mutta selviää pienemmin inhimillisin kärsimyksin jatkossa.

Kaikkien kehitysapua antavien maiden tulisi sitoa kaikki apu jollain tavalla sellaisiin projekteihin, jotka auttavat hillitsemään lapsilukua sellaisissa maissa, jossa väestömäärä nousee. Vihreät ovat unohtaneet todellisen ympäristöongelman, väestönkasvun. Niin se taitaa olla unohduksissa muiltakin. Kun se on ratkaistu, on ilmaston lämpenemisongelmaankin löydettävissä ratkaisuja.

Luin Sitran selvityksiä 74. Suurin osa ongelmista liittyi liikakansoitukseen. Seuraava osa väestön keskittymiseen. Vasta sitten ongelmia syntyi ilmaston muutoksesta.

Jos hyväksymme, että kaikilla on oikeus tavoitella eurooppalaista elintasoa, on maailman väestön supistuttava voimakkaasti, jos haluamme ehkäistä mahdollista ilmastonmuutosta. Jos taas katsomme, että kurjat kurjistukoot eikä heillä ole oikeutta tavoitella eurooppalaista elintasoa, niin sekin olisi sitten reilua ilmaista. Itse olen ensimmäisen vaihtoehdon kannalla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Nuo jumbojetit niitä päästöjä aiheuttaa, yksi mannertenvälinen lento kuluttaa n.50 tonnia kerosiinia, niitä lentoja on päivittäin n.tuhat. Tuotakin jos jollain lailla sais pienenemään saataisiin jonkunverran hiilidioksidi päästöjä pienemmäksi.
Päästökauppa todettiin jo huijaukseksi ja miljardit häipyivät kuin tuhka tuuleen. Suomeen kaupataan nyt tuulivoimaloita joka myös liittyy tuohon ilmaston suojelun nimissä tehtyihin puhalluksiin. Englannin pääministeri sanoi selvitellessään rahan menoa ilmaston puhdistushommiin ja tuulivoimaloihin jutun haiskahtavan vihreältä paskalta. Eikä siihen oikein voi enää mitään sen paremmin sanoa.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Professori Martti Tiuri kirjoittaa maapallon keskilämpötilan noususta sekä ilmasto- ja energiapolitiikasta ja varsin laajasti. Lukemisen arvoinen juttu, jos ilmastoasioista on kiinnostunut.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Kuten huomaamme hiilidioksidivouhkaamisen taustalla on fossiilisten polttoaineiden hiipuminen ja tarve muuttaa kulutuskäyttätymistä sekä energian tuotantomuotoja ajoissa ilman paniikkia. Se vain on kovin vaikeaa kuluttajien määrän kasvaessa. Ja luulenpa, että talouslamassammekin on kyse tästä tarpeesta muuttaa kulutuskäyttätymistä, nyt vain arvotaan kelle jää mustapekka käteen.

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Energiatehokkuus ja uudet muodot ovat tulossa mutta tosiaan hieman nihkeästi. Jälkijunassa ollaan. Lainsäädäntö kyllä puuttuu naapuriapuun jne. mutta uudisrakentamisen lämmitysmuotoihin ei oikein kajota. No maalämpöpumput ovat tulossa. Ja onneksi ollaan menossa siihen suuntaan, että kaikki sähköyhtiötkin kyllä vielä ostavat pientuottajan ylijäämän.

Julkinen valta voisi omissa peruskorjauksissaan mennä etukenossa ja käyttää katto ja pintamateriaalina auringon sähköksi muuttavia materiaaleja ja pinnotteita. Polttoaineveropolitiikka maajusseille sellaiseksi, että voivat traktoreillaan ajella omatekoisessa ilman veroja.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kuten huomaamme hiilidioksidivouhkaamisen taustalla on fossiilisten polttoaineiden hiipuminen"

Ei tässä ole muuta tarkoitusta kuin kupata eurooppalaisia ja ajaa tuotanto maihin joissa ei ole ilmastokampanjaa.

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Näin siinä on käynyt. Yksikään EU:n vouhkaama ilmastosopimus ei tuota kuin kurjuutta euroopalle koska tuotanto karkaa. Ilmastotulli tai vero toimii mutta kun se WTO-vapaakauppasopimus.

Loppujen lopuksi se suurin ongelma niin saastuttamisen kuin luonnovarojen suhteenkin on liikaväestö. Siitä on vain tullut tabu. Sitä ei uskalleta ottaa agendalle kun se sattumalta koettelee ihkukulttuureita.

Toimituksen poiminnat

Sivut